Farger og avtegn

Hester kan ha hele farger, blandede farger eller være botet. Hele farger er for eksempel svart, brun, rød (fuks) eller blakk.

Hestens hårbekledning består av:

Dekkhår – som er hestens egentlig hårbekledning/pels som dekker hele kroppen

Beskyttelseshår – pannelugg, man, hale og hovskjegg

Værhår – finnes rundt øyne og nesebor

Ullhår/ullpels – finnes hos føll og eldre hester i kaldt klima

Hestens farger:

RØD
BLAKK
BRUN
HVIT
PALOMINO
PINTO
SORT

Hestens farger kan bestå av hele, blandete og botet/flekkede områder:

  • Hele farger – dekkhårene har samme farge, for eksempel hvit, svart, fuks (rød), brun eller blakk/gyllen.
  • Blandete farger – fargede og hvite hår som er blandet, for eksempel skimmel eller stikkelhårete. Skimler kan være konstante eller avblekbare. For hver hårfelling blir avblekbare skimler lysere og lysere. Hos den konstante skimmelen forblir imidlertid den grå fargen så godt som uforandret hele livet. Rødskimler har hvite hår iblandet røde, mens blåskimler har hvite hår iblandet sorte.
  • Botet – en eller flere farger i store, avgrensede felter.
  • Albino – dyr uten pigment i hår, hud og øyne. Albinoen har lysømfintlig hud og røde øyne. Man vet ennå ikke om det finnes hester som er fullstendig albino, men det finnes innen andre dyrearter. Albinoen forveksles iblant med en annen farge, noe som ikke er korrekt når hesten har pigment i øynene. Ettersom albino i vitenskapelig betydning ikke er en korrekt benevnelse, vil denne benevnelsen bli borte.

Avtegn på hodet

1. Hvite hår i pannen
2. Stjerne
3. Stjerneskudd
4. Ringstjerne
5. Strimmelbles
6. Uregelmessig stjerne
7. Snipp
8. Avbrutt bles
9. Gjennomgående bles
10. Kubles
11. Nesebles

Avtegn på bena

1. Hvit kronrand
2. Hvit krone
3. Hvit til koden
4. Hvit til over koden
5. Hvit til ¾ pipe
6. Hvit balle

Isolasjon - holde varmen

Sammen med huden fungerer hestens hårlag som en isolasjon. Når det blir kaldt, reiser hårstråene seg og det dannes luftisolasjon mellom hårene for å isolere mot kulden. Når det regner legger hårene seg flatt for å hindre at huden blir våt.

Fôret har også stor betydning for hestens mulighet til å holde varmen. Når det er kaldt trenger hesten mer grovfôr (høy/silofôr) for å holde varmen. Kald vær = mer grovfôr. Hester håndterer varme godt; ved å svette kvitter den seg med overskuddsvarme. En hest kan svette opptil 15 liter i løpet av én times arbeid.

Svette består av vann og salter (elektrolytter), derfor må du gi ekstra tilskudd av salt til en hest i trening (salt inneholder elektrolyttene natrium og klorid). En saltstein i boksen vil være nok for de fleste hester i normal trening. I tillegg må hesten ha fri tilgang på friskt vann, uansett om den svetter eller ikke.

Nyttige nettsider

Norges Rytterforbund drifter flere nettsider som kan være nyttig for både nybegynnere, nysgjerrige, profesjonelle, aktive, ryttere, kusker, foreldre og mye mer.