Hestens høver

Hestens forhøver har rundere form enn bakhøvene. Grunnen til dette er at 60 prosent av hestens kroppsvekt hviler på forbena. Tenk derfor at skoene på forbena er ett nummer større enn på bakbena.

For at hoven skal utvikle seg på best mulig måte, må den være i bevegelse. Derfor er det viktig at føll og unghester får være ute og i bevegelse i luftegården så mye som mulig. Høvene er utsatt for stor belastning når hesten beveger seg. For at hoven skal kunne dempe støt og fungere optimalt er det derfor viktig at den er elastisk og virker fjærende i samspill med fjæring i ledd, bløtdeler og hovspillet. Når hoven belastes og hesten legger vekten på benet, blir draktveggen trykket ut. Når hesten løfter benet igjen går hoven tilbake til sin opprinnelige form. Dette kalles ”hovspillet”. Dette er også viktig for god blodsirkulasjon i hoven.

En hov vokser ca 1 cm i måneden. Hovslageren bør derfor etterse og sko hesten hver 6-8. uke. Hesten kan skos på alle fire ben, eller bare på forbena. Man skor hesten for å beskytte hoven mot slitasje. Dersom hesten er skodd, kan man også sette på brodder for å hindre at hesten sklir på is eller sleipt underlag. Det finnes også flere typer spesialsko for hester med ulike problemer med høver.

Nyttige nettsider

Norges Rytterforbund drifter flere nettsider som kan være nyttig for både nybegynnere, nysgjerrige, profesjonelle, aktive, ryttere, kusker, foreldre og mye mer.